Afzuigkap schoonmaken

afzuigkap schoonmaken
Het schoonmaken van de keuken is iets wat iedere dag weer gedaan moet worden. Je kent het wel: de vetspetters op de kookplaat na een maaltijd bereid te hebben, maar ook het aanrecht dat wel een doekje kan gebruiken. En het klusje waar niemand op zit te wachten: het schoonmaken van de vettige en stof happende afzuigkap. In drie stappen neem ik hieronder met je door hoe je dit laatste klusje kunt uitvoeren zonder het jezelf te moeilijk te maken.

Stap 1: De afzuigkap schoonmaken

De buitenkant van de afzuigkap wordt snel vettig. Gebruik daarom voor het schoonmaken van de afzuigkap een ontvetter. Spray de ontvetter op het oppervlak en maak schoon met een vochtige doek. Neem vervolgens een droge doek en wrijf de oppervlakte droog. Door de oppervlakte na te wrijven ontstaat een mooie glans. Gebruik een ontvetter alleen in een goed geventileerde ruimte en adem de spuitnevel niet in. Onze favoriet: 3G Professioneel Superontvetter.

Stap 2: Afzuigkap rooster schoonmaken

Elke afzuigkap heeft een metalen filter in de afzuigkap. Deze filter zorgt ervoor dat het vet en de geuren die vrij komen bij het koken als het ware gefilterd worden. Het is belangrijk dat het filter af en toe schoongemaakt wordt. Als het filter namelijk te vol raakt door viezigheid kan het zijn werk niet meer doen. Voor het schoonmaken kun je de afzuigkap filter reiniger van HG gebruiken. Voeg de reiniger toe in een bak warm water en laat de filters een half uurtje schoon weken. Spoel daarna af met stromend water, droog de filters met een doek en ze zijn weer klaar om terug geplaatst te worden.

Door de afzuigkap filter regelmatig te reinigen behoudt deze zijn maximale zuigkracht. Hoe vaak je de filters moet schoonmaken hangt af van het kookgedrag, maar dit is gemiddeld tussen de acht en tien weken.

Stap 3: Afzuigkap filter schoonmaken

Als laatste stap zijn er nog de (koolstof)filters. Deze filters zorgen ervoor dat de geuren, vocht en vet die vrij komen bij het koken worden opgevangen. De geuren die vrijkomen bij het koken worden dankij het filter geneutraliseerd waardoor de keuken niet zal gaan stinken. Het filter is een gebruiksproduct wat betekent dat deze filters af en toe vervangen moeten worden. Hoe vaak deze vervangen moeten worden hangt ook weer af van het kookgedrag. Maar gemiddeld is dit tussen de drie en zes maanden.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *