Hoe moet je je dekbed wassen?

dekbed wassen
Veel mensen verschonen 1x in de week hun dekbed en laten dan direct het dekbed buiten luchten zodat het weer lekker fris is. Naast deze opfrisbeurt is het ook zeker aan te raden om 1 a 2 keer per jaar je dekbed te wassen. In dit blog vertellen we je graag welke reinigingsmethode past bij jouw type dekbed.

Dekbed wassen

Voordat je direct je dekbed in de wasmachine doet, is het belangrijk om eerst te weten van welk materiaal je dekbed is gemaakt. Er zijn namelijk dekbedden van wol, dons en synthetische stoffen. En al deze verschillende materialen hebben een eigen reinigingsmethode:

Wollen dekbed wassen

Vaak kan je een wollen deken niet wassen in de wasmachine aangezien wol ontzettend kan krimpen. Chemisch reinigen is dan een betere keuze. Kijk daarom voor de zekerheid op het labeltje in jouw dekbed om te zien of het dekbed geschikt is voor de wasmachine. Sommige wollen dekbedden bevatten namelijk een speciaal wol waardoor het niet krimpt en ze dus prima in de machine kunnen. Gebruik voor het wassen van je wollen dekbed een speciaal wolwasmiddel.

Donzen dekbed wassen

Bij een donzen dekbed kan het wassen erg verschillen. Op het label staat aangegeven of je de deken moet wassen op 40 of 60 graden. Gebruik ook voor je donzen dekbed een speciaal wasmiddel voor zijde, donswas of fijnwas en was het dekbed op een fijn wasprogramma. Na het wassen, kan je het dekbed in de droger doen. Stop tussen het dekbed een aantal tennisballen waardoor het dons lekker luchtig blijft. Als je dit niet doet zullen de veertjes aan elkaar klonteren en dat is niet wat je wilt. Tot slot moet je even om het uur kijken hoe ver de droger is, het drogen kan wel een aantal uurtjes duren. Uiteraard kan je je dekbed ook aan de buitenlucht laten drogen.

Synthetische dekbed wassen

Synthetische dekens kunnen zonder enkel probleem en veelal op 60 graden gewassen worden in de wasmachine. Kijk voor de zekerheid altijd wel even op het labeltje zodat je zeker weet dat je synthetische dekbed hier tegen kan.

Succes met het wassen van je dekbed!

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *