Gordijnen en Vitrages Wassen

gordijnen en vitrages wassen tipsSchone gordijnen en vitrages in huis zien er vaak veel netter uit na een opfris-wasbeurt. Het wassen van vitrages en gordijnen kan een grote klus zijn, daarbij moet je voorzichtig zijn met het wassen van (dure) vitrages en gordijnen. Met de onderstaande tips wordt het risico op het krimpen van de vitrages en gordijnen en kleurverlies/verloop een stuk kleiner!

Vitrages Wassen

Kijk eerst op het label of de vitrages in de wasmachine mogen of dat deze per se naar de stomerij moeten. Als het nergens te vinden is kun je het beste even langs de winkel gaan. Er kunnen ook wastekens op het label staan die aangeven hoe de vitrages gereinigd moeten worden. Als ze in de wasmachine mogen kun je de volgende stappen volgen:

  1. Klop buiten de vitrages uit zodat er al veel stof uit de vitrages gaat.
  2. Rol de haakjes naar binnen op en doe er een elastiek om, zo vallen deze er niet af en kunnen deze ook geen halen in de vitrages veroorzaken. Je kunt de vitrages ook in een kussensloop doen, maar dan is de kans op halen groter.
  3. Was de vitrages het liefst op een fijnwasprogramma of wolwas-stand met wasmiddel speciaal voor vitrages. Bijvoorbeeld het onderstaande product van Dr. Beckmann.
  4. Laat de vitrages niet lang centrifugeren en hang de vitrages nat op.
  5. Het water loopt naar beneden. Het rechttrekken kan tot één week duren. Strijken is niet meer nodig.
  6. Als de vitrages toch gekreukeld blijven moeten ze gestreken worden. Vitrages strijken is een lastig karwei. Check eerst of de vitrages gestreken mogen worden. Let er op dat je niet over de vouw strijkt en probeer eerst op een lage stand te strijken.

Gordijnen Wassen

Gordijnen kunnen op dezelfde manier gewassen worden als de vitrages. Lees nu alleen weer in het labeltje of de gordijnen gewassen kunnen worden en op welke stand.

Gordijnen en vitrages wassen is niet zonder risico, de kans op krimpen is groot. Bij professionele bedrijven wordt vaak geen garantie gegeven. Pas dus goed op.

 

Heb jij nog een vraag of goede tip? Deel hem hieronder in een reactie!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *