Stappenplan voorjaarsschoonmaak

schoonmaak
De vogels beginnen alweer te fluiten en de bomen staan al bijna weer in bloei. Dat betekent dat de lente weer in aantocht is, en met de lente komt natuurlijk de grote voorjaarsschoonmaak. Deze grote schoonmaak kan een hele opgave zijn als je niet weet hoe je het moet aanpakken. Daarom heeft Plein voor jou een stappenplan gemaakt zodat je precies kan zien hoe je de voorjaarsschoonmaak aan kan pakken. Lees hieronder het stappenplan met handige tips om de voorjaarsschoonmaak goed te doorlopen.

Stappenplan voorjaarsschoonmaak

Voordat wij beginnen aan het stappenplan is het belangrijk om niet te stressen. Je hele huis schoonmaken, is een hele opgave maar onthoud dat niet alles in één dag hoeft. Je kan er gerust voor kiezen om één ruimte of één verdieping per dag te nemen. Onderstaand stappenplan kan je volledig naar eigen wens en tijd invullen.

Stap 1: De slaapkamers

Wij adviseren je om van boven naar beneden te werken. Daarom beginnen we met het schoonmaken van de slaapkamers:

 • Allereerst ga je met een vuilniszak door je slaapkamer en gooi je al je troep weg. Dingen waar je over twijfelt moet je ook gewoon weggooien want je zal zien dat je die niet zal missen.
 • Vervolgens ga je je kledingkast helemaal leegmaken. Maak dan stapels van zomer, winter en weggooien. De winterkleding kan je ergens opbergen (bijvoorbeeld op zolder) waardoor je kledingkast meer ruimte heeft voor de zomerkleding.
 • Tot slot ga je de gehele kamer schoon maken. Dit houdt in: de ramen lappen, de gehele kamer schoonmaken met een vochtige doek en de vloer stofzuigen/dweilen.

Stap 2: De badkamer

Als je de slaapkamers hebt gehad, is het tijd voor de badkamer. De badkamer goed en volledig schoonmaken kan een hele opgave zijn, dus neem daar de tijd voor! Om te beginnen haal je al het badmeubel helemaal leeg en gooi je alle dingen die je niet meer gebruikt en lege verpakkingen weg. Vervolgens ga je verder met de volgende stappen:

 • Maak met allesreiniger alle rekjes, bakjes en dingetjes uit bad en douche schoon.
 • Maak het toilet schoon.
 • Maak de wastafel schoon met een vochtig doekje.
 • Gebruik de ruitenreiniger om de spiegel goed schoon te maken.
 • Gebruik allesreiniger om ook de vloer te dweilen.
 • Tot slot moet je de muren, douche, bad en kraan schoonmaken. Vooral het schoonmaken tussen de tegels gaat veel tijd kosten. Met de HG Voegenreiniger wordt dit klusje een stuk makkelijker.

Stap 3: Het toilet

Het toilet moet je regelmatig schoonmaken en dat zal voor velen normaal zijn. Daarom zal het toilet schoonmaken niet heel veel tijd kosten. Normaal zou je alleen het toilet zelf schoonmaken, maar zorg dat je nu de gehele ruimte schoonmaakt. Er schuilen namelijk erg veel bacteriën op plekken als de deurklink, de kraan en het lichtknopje. Dus zorg dat je de gehele ruimte goed schoonmaakt.

Stap 4: De keuken

Na het schoonmaken van het toilet, gaan we de keuken schoonmaken. Bij het schoonmaken van de keuken is het handig om dat kastje voor kastje te doen. Zo wordt je keuken niet in één keer zo’n rotzooi en is het schoonmaken beter te overzien. Hieronder staan enkele stappen die je moet doorlopen:

 • Maak de buitenkant en binnenkant van de kastjes schoon.
 • Gooi alle producten en spullen weg die je niet meer gebruikt en/of over datum zijn.
 • Maak de over en magnetron schoon.
 • Gebruik allesreiniger om de het aanrecht, fornuis en de tegels schoon te maken.
 • En tot slot dweil en stofzuig je de vloer.

Stap 5: Voorraadkast/kelderkast

Na de keuken gaan we naar de kelderkast of voorraadkast. De eerste stap is om deze kast helemaal leeg te maken. Gooi vervolgens alle oude, niet bruikbare en producten over de datum weg. Maak vervolgens de plankjes en vloer schoon en richt je kelder- of voorraadkast overzichtelijk in door alles op categorie bij elkaar te zetten. Bijvoorbeeld etenswaren bij etenswaren en schoonmaakartikelen bij schoonmaakartikelen.

Stap 6: de woonkamer

Tot slot maak je de woonkamer helemaal schoon. Dit doe je door alles met de klok mee schoon te maken. Je kan gewoon ergens beginnen en alles wat je tegenkomt, maak je schoon met een vochtig doekje. Als je daarmee klaar bent kun je alles nog even stofzuigen en dweilen, en dan ben je klaar met de voorjaarsschoonmaak.

Wij hopen dat de voorjaarsschoonmaak een stuk makkelijker en sneller verloopt door gebruik te maken van dit stappenplan.

1 Reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *