Zilvervisjes bestrijden

Ondanks dat zilvervisjes niet schadelijk zijn voor je gezondheid kunnen ze wel schade aanrichten in huis. Bijvoorbeeld behang, papier, boeken, kleding en synthetische materialen kunnen worden aangetast door zilvervisjes. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om zilvervisjes te bestrijden.

Wat doen tegen zilvervisjes of papiervisjes?

Eerst moet je vaststellen of het zilvervisjes of papiervisjes zijn, deze beestjes lijken namelijk erg veel op elkaar. De verschillen waardoor je ze kan onderscheiden zijn dat zilvervisjes kleiner zijn, zo’n 7 tot 12 millimeter. De papiervisjes zijn ongeveer 15 millimeter. Daarnaast zijn de voelsprieten bij een papiervisje net zo lang als het papiervisje zelf, daarentegen zijn de voelsprieten van een zilvervisje kleiner dan het beestje zelf. Papiervisjes kunnen meer schade aanrichten aan boeken etc.

zilvervisjeZilvervisje

papiervisjePapiervisje

Zilvervisjes komen vooral voor in vochtige ruimtes en gaan dood bij een luchtvochtigheid van minder dan 50%. Eitjes komen pas uit bij luchtvochtigheid van minimaal 75% minimaal 1 maand lang. Zilvervisjes duiden dan ook vaak op een vochtprobleem. Zorg bijvoorbeeld voor een betere ventilatie en isolatie van een vochtige kruipruimte. Zo bespaar je ook nog eens op je energierekening.

Papiervisjes houden van warme ruimtes. Beneden de 20 graden komen de eitjes niet meer uit en beneden de 18 graden kunnen deze vraatinsecten zich niet meer goed ontwikkelen. Door de temperatuur laag te houden op zolder en andere kamers die je weinig gebruikt, op die manier voorkom je een plaag.

Zilvervisjes bestrijden

Op de volgende manieren kan je van de vervelende zilvervisjes afkomen:

 • Luchtvochtigheid onder de 50% krijgen door ventilatie, isolatie en vochtopnemers.
 • Hygrometer – hiermee kan je op diverse plaatsen de luchtvochtigheid meten en dus het vochtprobleem bij de bron aanpakken.
 • Naden en kieren dichtkitten – zo voorkom je dat de zilvervisjes in het zicht komen. Dit lost het probleem echter niet op.
 • Aardappel in een plasticzak: Leg ’s avonds een opengesneden aardappel in een open plasticzak op een plek waar veel zilvervisjes leven. Gooi vervolgens in de ochtend de zak inclusief inhoud weg. Zilvervisjes bewegen in het donker.
 • Rol een vochtige krant stevig op met een elastiek eromheen, en schud die buiten uit
 • Lokdoos of lijmval – hiermee kan je achterhalen waar de meeste visjes voorkomen, maar deze lossen het probleem niet op.
 • Glazenpot met tape aan buitenkant – de zilvervisjes kunnen hier opklimmen maar kunnen vervolgens de gladde pot niet meer verlaten. Je kunt hier een stukje brood of suikerwater in doen.
 • Chemische bestrijding

Papiervisjes bestrijden

Papiervisjes houden niet perse van vocht, maar vooral van warmte.

 • Verlaag de temperatuur onder 18 graden – papiervisjes houden van warme (ook droge) plekken
 • CV-leidingen isoleren – zo voorkom je warmte waar het niet nodig is en bespaar je direct energie
 • Gebruik een bovenstaande bestrijding methode

Let op: als de omstandigheden in huis ideaal zijn voor voortplanting van de visjes, dan zal geen enkel bestrijdingsmiddel de plaag tegen kunnen gaan. Zorg dus dat je eerst het vocht of warmte probleem oplost.

Succes met het bestrijden van zilver- en papiervisjes in je huis! Bestrijdingsmiddelen tegen zilvervisjes kan je gemakkelijk online bestellen bij Huishoudplein.

 

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *